Computer tips

Als je een computer, laptop, mobiele telefoon (of een ander apparaat met internet) hebt met een wachtwoord om het te ‘beschermen’, is het verstandig om na te denken over hoe je toegang kunt geven als er onverwachts iets met je gebeurt. Dit kan helpen ervoor te zorgen dat specifieke inhoud op het apparaat (zoals foto’s en video’s) gemakkelijk toegankelijk is, als je dat wilt.

Digitale nalatenschap

Wachtwoorden doorgeven en een back-up van je bestanden maken: Als je de enige bent die weet wat je wachtwoorden zijn, is de kans groot dat foto’s die op het apparaat zijn opgeslagen, niet toegankelijk zijn en verloren gaan bij overlijden. Apparaten met wachtwoordbeveiliging, zoals computers en laptops, zijn een relatief nieuw probleem dat zich heeft voorgedaan. Vaak is het natuurlijk wenselijk dat nabestaanden bij de foto’s kunnen van hun geliefde dierbare. Wanneer er geen wachtwoord bekend is komt het wel eens voor dat er een bedrijf ingeschakeld wordt dat gespecialiseerd is in het ‘inbreken’ van computers of mobiele telefoons. Maar helaas lukt het niet altijd om bij de data te komen of is het inschakelen van een bedrijf erg prijzig. Lees hier meer over

Weet iemand anders dan jijzelf het wachtwoord voor je computer?

Oplossingen om te overwegen

  • Gebruik een cloudsoftware-oplossing zoals Google Drive (formeel Google Docs) of Dropbox om je wachtwoorden op te slaan. Je kunt toegang verlenen tot de map waar de wachtwoorden opgeslagen worden aan een e-mailadres van een persoon naar keuze. Telkens wanneer je een wachtwoord wijzigt, moet je het document even bijwerken.
  • Bescherm een ​​bestand of map op je computer met een wachtwoord. Nadat je deze hebt gemaakt, voegt je de wachtwoorden voor je verschillende accounts toe aan de map. Vertel je partner/familielid/vriend het wachtwoord voor de computer en de map. Telkens wanneer je een wachtwoord wijzigt, moet je het document bijwerken.
  • Schrijf je wachtwoorden op en bewaar ze in een kluis (niet aanbevolen). Werk het document bij telkens wanneer een van je wachtwoorden verandert.
  • Er is een reeks hulpprogramma’s voor wachtwoordbeveiliging waarmee je in één keer kunt inloggen. Deze omvatten LastPass en Dashline.
  • Serviceproviders (zoals Facebook en Google) hebben steeds meer de neiging om je om veiligheidsredenen te vragen je wachtwoord te wijzigen. Elke keer dat je het wachtwoord bijwerkt, moet je het relevante document bijwerken.
  • Als je eenmaal hebt besloten welke optie (s) voor jou het beste werken, is het van het grootste belang dat je iemand vertelt waar de wachtwoorden worden bewaard en hoe zij toegang kunnen krijgen.