Facebook na overlijden

Facebook heeft de manier waarop we herinneren en herdenken voor altijd veranderd. Wanneer een Facebook-gebruiker komt te overlijden veranderd de inhoud op het account en de interacties die hij/zij maakte van een ‘digitale voetafdruk’ naar het een deel van zijn of haar ‘digitale erfenis’.

Facebook is vaak de eerste plaats waar we te horen krijgen dat er iemand overleden is. Een Facebook-account van een overleden vriend of familielid kan al snel een bron van veel comfort worden tijdens het rouwproces. Vanwege de hoeveelheid tijd die we op Facebook doorbrengen, wordt het steeds belangrijker dat we plannen maken voor wat we willen dat er gebeurt met ons eigen Facebook-account, zodra we zijn overleden. De onderstaande informatie biedt alle informatie en opties die momenteel beschikbaar zijn om je te helpen beslissen welke stappen het meest geschikt zijn voor jou.

Beslissen wat er gebeurt met je Facebook-profiel als je eenmaal bent overleden

Er zijn verschillende manieren om te adresseren wat er met je Facebook-account gebeurt en wie er na je overlijden toegang kan krijgen. Het is belangrijk dat ieder van ons beslist wat er met onze eigen inhoud gebeurt om ervoor te zorgen dat aan de wensen van elk persoon wordt voldaan. We raden je aan om ten minste één persoon te informeren wat je wensen zijn. Idealiter zou je documenteren wat je zou willen dat er gebeurt met je Facebook-account in je Social Media Plan (klik hier om een gratis sjabloon te downloaden). Je social media-plan kan dan aan je laatste testament worden toegevoegd en op een veilige plaats worden bewaard. Het is ook mogelijk om het document Uitvaartwensen te downloaden, hier kun je ook aangeven wat er met je social media mag gebeuren. Door de bovenstaande richtlijnen te volgen, is de kans groter dat je digitale wensen voor het levenseinde worden vervuld. Bovendien kan de stress en last voor degenen die achterblijven na je overlijden worden verminderd.

Opties

Hieronder vind je een lijst met alle opties die momenteel beschikbaar zijn bij het plannen van wat er met een Facebook-account moet gebeuren bij overlijden. Als je vragen hebt of ondersteuning nodig hebt, neem dan gerust contact met ons op.

1). Facebook instellen ‘Je contactpersoon voor je account met herdenkingsstatus’

Facebook-gebruikers kunnen nu een contactpersoon voor je account met herdenkingsstatus toewijzen. Dit geeft uiteindelijk een gekozen Facebook-gebruiker toegang tot je foto’s en video’s zodra je bent overleden.

Een contactpersoon is iemand die je kiest om voor je account te zorgen als deze wordt omgezet naar een account met herdenkingsstatus. Nadat je account deze status heeft gekregen, heeft je contactpersoon de optie om dingen te doen zoals:

 • Een vastgezette post voor het profiel schrijven (bijvoorbeeld: namens jou een laatste bericht delen of informatie geven over een herdenkingsdienst);
 • Reageren op nieuwe vriendschapsverzoeken (bijv. vrienden of familieleden die nog geen Facebook account hadden);
 • Je profielfoto en omslagfoto veranderen;
 • Je hebt ook de optie om je contactpersoon toe te staan ​​een kopie te downloaden van alles wat je op Facebook hebt gedeeld.

Je contactpersoon kan niet:
Inloggen op jouw account;
Eerdere berichten, foto’s en andere dingen die op je tijdlijn zijn gedeeld verwijderen of wijzigen;
Berichten lezen die je naar andere vrienden hebt verzonden;
Een van je vrienden verwijderen.

Je moet 18 jaar of ouder zijn om een ​​contactpersoon te selecteren.

Een Facebook-contactpersoon instellen

1. Klik op instellingen
2. Klik op bewerken bij ‘Instellingen voor accounts met herdenkingsstatus’.

facebook na overlijden

3. Vul de naam in van een Facebook vriend die het contactpersoon mag worden na overlijden, hij of zij krijgt hier een melding van.

facebook na overlijden contactpersoon

2). Verzoek dat je Facebook-account een herdenkingsstatus krijgt na overlijden

Facebook laat toe om accounts van de overledene te herdenken. Dit heeft voordelen, maar het beperkt bepaalde functies en functionaliteiten voor achterblijvers.  Hieronder vind je enkele van de belangrijkste kenmerken van accounts met een herdenkingsstatus.

 • Deze accounts kunnen op geen enkele manier worden gewijzigd. Dit omvat het toevoegen of verwijderen van vrienden, het wijzigen van foto’s of het verwijderen van reeds bestaande inhoud die door de overleden persoon is gepost.
 • Afhankelijk van de privacy-instellingen van het account van de overledene kunnen alle vrienden herinneringen delen op de profielpagina.
 • Iedereen kan privéberichten naar de overledene sturen.
 • Inhoud die het overleden persoon heeft gedeeld (bijv. Foto’s, berichten) blijft op Facebook en is zichtbaar voor het publiek waarmee het is gedeeld.
 • Berichten op tijdlijnen met een herdenkingsstatus verschijnen niet in het openbare overzicht.
 • Als je vraagt ​​om je account te laten herdenken, blijft je profiel live, maar privéberichten zijn niet langer toegankelijk.
 • Als het profiel van de overledene eenmaal de herdenkingsstatus heeft gekregen, heb je geen toegang meer tot het account en kun je niet meer de privéberichten bekijken.

Je kunt je eigen Facebook-account niet herdenken. Als je wilt dat je Facebook-account na overlijden een herdenkingsstatus krijgt, kun je je wensen kenbaar maken aan het toegewezen contact op Facebook. We raden je aan om ook aan te geven wat je wensen zijn in het document Uitvaartwensen.

3). Verzoek om je Facebook-account te verwijderen (gedeactiveerd)

Elke Facebook-gebruiker is in staat om zijn eigen account te verwijderen (terwijl je nog leeft) of te vragen dat het na overlijden wordt verwijderd.

Voordat je besluit om een ​​Facebook-account te verwijderen of om te vragen dat je account wordt verwijderd nadat je bent overleden, is het de moeite waard om de implicaties te overwegen die er zijn voor de achterblijvers. Herdenking en rouw om degenen die zijn gestorven door een bezoek aan en interactie met Facebook wordt steeds meer verweven met het rouwproces. Wanneer een account wordt verwijderd, worden foto’s, video’s en gesprekken verwijderd. Dit kan hartzeer veroorzaken voor de achterblijvers.

Klik hier voor meer informatie over het verwijderen van het account van iemand die is overleden
Als je overweegt je account te verwijderen, wil je misschien eerst je media downloaden. Klik hier voor meer informatie over het downloaden van je media
Klik hier voor meer informatie over het verwijderen van je eigen account

4). Niets doen

De laatste optie is om geen plannen te maken en niemand te informeren over wat er met het Facebook-account moet gebeuren. Wanneer de plannen niet worden vermeld, blijven Facebook-profielen van de overledene live of krijgt het een herdenkingsstatus door een goede vriend of familielid. Door ‘niets te doen’ kun je stress veroorzaken bij achterblijvers die proberen te beslissen wat ze met jouw Facebook-account moeten doen. In sommige omstandigheden zijn er juridische uitdagingen uit de familie van een overleden gebruiker om toegang te krijgen tot hun Facebook-foto’s, video’s en privéberichten.

5). Facebook informeren wanneer iemand sterft

Als je iemands account op Facebook wilt herdenken nadat ze zijn overleden, moet je een aantal eenvoudige stappen volgen. Eenmaal voltooid, zal Facebook de verstrekte informatie bekijken:
Volg de standaardprocedure er geen contactpersoon is ingesteld door de overleden persoon.
Volg de wensen van de overledene als er wel een contactpersoon is toegewezen