“Jullie zijn eigenlijk best heel aardig…”

En dan staat die auto met zwarte vlaggetjes er. Een auto, die eigenlijk niemand voor zijn voordeur wil. Met mensen die iets komen doen met uw overleden dierbare. Wie zijn dat en wat doen ze?

Ons zorgteam
We hebben het hier over onze collega’s die vaak als eerste persoonlijk contact hebben met de nabestaanden na een melding van overlijden. Zij komen om de overleden dierbare te verzorgen bij een thuisopbaring of op te halen om over te brengen naar ons uitvaartcentrum of een andere door nabestaanden gewenste locatie. Het overlijden is vaak niet lang voor hun komst gebeurd. Dat vraagt naast respect voor de overledene ook zeker om aandacht voor de nabestaanden, die vaak nog moeten bijkomen van de schok of veel verdriet hebben.

Helpen bij de verzorging
Nabestaanden mogen altijd kiezen of ze al dan niet bij de laatste verzorging willen zijn. Soms denken ze dat ze het wat eng zullen vinden maar dat blijkt dan meestal heel erg mee te vallen. Ze mogen helpen waarbij ze willen. Natuurlijk kunnen ze er ook voor kiezen om alleen maar aanwezig te zijn.

Een aanblik die zal helpen bij het afscheid nemen.
Onze verzorgers willen niets liever dan iemand weer zo natuurlijk mogelijk er uit te laten zien. Op basis van een foto of suggesties van nabestaanden veranderen ze waar nodig wat details, net zolang tot de nabestaanden tevreden zijn. Kapsel, make-up, hoe liggen de handen, al dan niet de bril op, sjaaltje juist geknoopt; alles moet kloppen. Bij een thuisopbaring helpen ze mee om ook de entourage tot een persoonlijk geheel te maken. Met respect, een helpende hand, een troostend woord voor de nabestaanden. Sfeervol, menselijk, met aandacht voor details en veel geduld.

Het grootste compliment?
Het mooiste compliment wat het zorgteam kan krijgen, is dat de nabestaanden aangeven dat hun overleden dierbare weer een vertrouwde aanblik geeft. Maar ook de regelmatig gehoorde opmerking van nabestaanden: “Wat zijn jullie toch respectvol en zorgzaam voor onze overleden dierbare, maar ook voor ons”, is fijn om te horen, zeker als mensen je liever niet beroepshalve ontmoeten.

uitvaart regelen