Wat zou jij doen?

Die vraag krijgen we nog best vaak. Zoals onlangs. Een meneer op leeftijd was zichtbaar ontdaan dat hij na het overlijden van zijn geliefde vrouw zoveel keuzes moest maken voor haar afscheid. Hij was bang het verkeerde te kiezen. Meer dan 60 jaar waren ze samen geweest maar op de vraag of zijn vrouw zou hebben gekozen voor een begrafenis of crematie, moest hij het antwoord schuldig blijven. Ook de kinderen hadden hier geen antwoord op omdat zij in hun gezin hier nooit over hadden gesproken. Ze kwamen er niet uit. Ten einde raad vroeg meneer wat onze uitvaartverzorger zou doen.

Zélf kiezen!

Hoe graag we meneer ook zouden willen helpen, wij konden dat echt niet voor hem invullen. Wij konden hem alleen maar informeren maar de keuze moest hij zelf met zijn kinderen maken. En hoewel er in saamhorigheid een beslissing genomen werd, verdween niet alle twijfel of dit de gewenste keuze van hun dierbare was.

Maak het afscheid bespreekbaar

Ondanks dat het taboe rondom de dood gaandeweg minder wordt, zijn er  nog heel veel gezinnen waar niet wordt gesproken over dood en afscheid. Uiteindelijk krijgt iedereen hiermee te maken en het maakt het een stuk gemakkelijker als je weet wat je dan wilt of wat jouw dierbare wilde. Ook het aangeven dat de nabestaanden mogen beslissen in bepaalde zaken is een keuze die fijn is om te weten.

Leg je uitvaartwensen vast

Denk daarom eens na wat je bijvoorbeeld mooi vond bij een ander afscheid. Wat jij zou willen of juist niet. En bespreek dat met jouw dierbaren of leg het vast. Ons document ‘Mijn uitvaartwensen’, dat je kosteloos bij ons kunt aanvragen of hieronder kunt downloaden, kan je daarbij helpen. Geheel vrijblijvend adviseren wij je graag bij het invullen en informeren je over alle mogelijkheden. Je zult merken dat het rust geeft, direct én als het moment daar is. Omdat je weet dat jouw wensen straks duidelijk zijn en omdat je nabestaanden weten dat ze het afscheid dan verzorgen naar jouw wens.

Bestel via onderstaand formulier wensenboekjes om thuis in te vullen